Kvinde i grøn kjole der drikker vin

4: Smag på vinen: Sødme, syre, tannin, alkohol og krop

Når du har set og duftet til vinen, er det tid til det mest spændende øjeblik - at smage den. Dette er den mest spændende del af blindsmagning, fordi det er her, alle dine tidligere observationer vil blive bekræftet, afvist eller tilføjet.

Når vi endelig tager den første tår vin, er der flere faktorer, der bidrager til vores samlede opfattelse af smagen. Disse inkluderer sødme, syre, tannin, alkohol og krop.

Sødme

Sødme i vin refererer til restsukkeret, der er tilbage efter gæringsprocessen. Nogle vine, som eksempelvis visse Rieslings, har et højt niveau af restsukker, mens andre, som for eksempel de fleste Cabernet Sauvignons, har meget lidt. Det er vigtigt at bemærke, at frugtaromaerne i en vin kan skabe en opfattelse af sødme, selvom vinen teknisk set er tør.

Syre

Syre er en fundamental komponent i vin, der bidrager til dens friskhed og livlighed. Høj syre kan gøre, at en vin føles mere let og sprød, mens lav syre kan gøre, at en vin føles rigere og mere fyldig. Syre balancerer også vinens sødme og hjælper med at bevare dens naturlige friskhed.

Tannin

Tanniner er naturligt forekommende forbindelser i vin, der giver en følelse af bitterhed og snerpning. De kommer hovedsageligt fra druens skind, stilk og kerner samt fra træfustagen, hvis vinen har modnet i egetræsfade. Tanniner bidrager til vinens struktur og kompleksitet og er især fremtrædende i rødvine.

Alkohol

Alkohol er resultatet af gæringsprocessen, hvor sukker i druerne omdannes til alkohol. Alkoholindholdet i en vin kan variere meget. Fra omkring 5 pct. i nogle lette, søde vine til over 20 pct. i nogle portvine. Alkohol bidrager til vinens krop og kan give en følelse af varme, hvis den er høj.

Krop

Kroppen af en vin refererer til dens vægt og fyldighed i munden. Dette er ofte relateret til alkoholindholdet, da højere alkoholniveauer generelt fører til en fyldigere vin. Men andre faktorer, som restsukker og tanniner, kan også bidrage til vinens krop.

At forstå disse forskellige komponenter og hvordan de interagerer, kan hjælpe dig med at blive en mere velovervejet vinsmager. Og husk, det vigtigste er ikke at identificere hver eneste nuance, men at nyde oplevelsen og finde ud af, hvad du selv kan lide.

Med Winetribe kan du fordybe dig i vinens verden og forbedre dine smagningsevner. Vores blindsmagnings-app giver dig mulighed for at øve dig i at identificere sødme, syre, tannin, alkohol og krop i forskellige vine. Så bestil vores kasse, tag et glas vin, download vores app og bliv bedre til at identificere den vin, du drikker!


Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


You may also like

Se alt
Example blog post
Example blog post
Example blog post